HES Kodu Sorgulanacak

11 Eylül 2020
370 - Kişi Okudu

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanlar ve ziyaretçi girişlerinde uygulamaya başlanan HES kodu bildirme ve sorgulama zorunluluğu Kırıkkale Ticaret Borsasında da uygulanmaya başlandı. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer “Artık tüm personellerimize günlük HES kodu sorgusu yapıyor, borsamızda güvenli bir ortam oluşturuyoruz” ifadesini kullandı

 Korona virüs vakalarının yükseliş gösterdiği Kırıkkale’de kamu kurum ve kuruluşları HES kodu uygulaması başlatırken, Kırıkkale Ticaret Borsası da, Hayat Eve Sığar kodu onayı uygulaması başlattı. Borsa personelinin yanı sıra hizmet binasına giren  vatandaşların HES kodu sorgulanıyor. Sorgunun ardından 'Riskli değil' ifadesi görüldükten sonra üyeler ve vatandaşlar binaya alınıyor. 'Riskli kişi' olarak belirlenenlerin de girişlerinin engellenmesi ve en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanıyor. HES kodu almayanlar ise görevli personel tarafından da gerekli yönlendirilmeler yapılıyor. 

 Başlatılan uygulamayla ilgili açıklamalarda bulunan Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanlar ve ziyaretçi girişlerinde HES kodu bildirme ve sorgulama zorunluluğu uygulanmaya başlandığını hatırlattı. Başkan Sümer “Korona virüs ile mücadele kapsamında Hayat Eve Sığar uygulamasını başlattık. Artık tüm personellerimize günlük HES kodu sorgusu yapıyor, iş yerimizde güvenli bir ortam oluşturuyoruz. Vatandaşların  da Borsamıza gelirken HES Kodunu hazır bulundurup, sorgu yapmamıza yardımcı olmaları hem kendileri, hem de çalışanlarımızın sağlığı açısından faydalı olacaktır. Bu uygulama ile aynı zamanda da borsamızda çalışanların ve gelenlerin de sağlıklarını kontrol altında tutmuş oluyoruz” diye konuştu. .

 HES Kodu Nedir?

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

 HES KODUNU NASIL ALIRIM?

HES kodu üç yöntem ile alınır. HES kodunuzu; Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile, 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek, TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek, T.C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler için Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS göndererek, e-Devlet üzerinden HES Koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 18 yaş altı çocuklarınız için HES kodunu e-Devlet üzerinden oluşturabilir, alabilirsiniz.

NASIL KULLANIRIM?

Oluşturulan HES kodu ilgili firma, kurum ya da kişiye iletilir ve kişinin hastalık riski taşıyıp taşımadığı bu kod ile sorgulanabilir. Ürettiğiniz HES kodlarını kurum ya da kişilerle doğrudan veya mobil uygulama üzerinden paylaşabilirsiniz. Kurum ya da kişiler paylaştığınız HES kodlarını sorgulayarak Covid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı sorgulayabilirler. Aynı şekilde sizinle paylaşılan HES kodlarını uygulama üzerinden sorgulayıp kişilerin risk durumlarını görebilirsiniz.