REKOLTE YÜKSEK, KALİTE DÜŞÜK

03 Haziran 2019
509 - Kişi Okudu

2013 yılı hasat mevsimini başlarken, TMO ve tüccar alımları da hızla devam ediyor. TMO 4 Temmuz itibariyle Peşin, Taahhütname ve Emanet alım dahil olmak üzere 30 bin ton alım yaptı. Rekoltenin oldukça iyi olduğunu belirten Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer ürünlerin hava şartları nedeniyle yüzde 90’ının yemlik vasfında olmasının üreticiyi üzdüğünü belirtiyor.

 

Kırıkkale’de üreticilerin merakla beklediği ve geçtiğimiz ay ortalarında başlayan hasat mevsimi bir yandan yüz güldürürken, diğer taraftan üzüyor. Bu yıl yağışların geç yağması, havaların aşırı sıcak olması hububatın erken olgunlaşmasına neden oldu. Yaşanan bu durum yüksek rekolteye rağmen, ürünün kalitesini düşürdü. Diğer taraftan TMO alımlarına hızla devam ediyor. TMO’nun Peşin, taahhütname ile alım, Emanet dahil olmak üzere 4 temmuz itibariyle 30 bin ton alım yaptığı bildirildi. Yahşihan, Balışeyh, Çerikli, Keskin, Kalecik, Delice, Çelebi ve Karakeçili olmak üzere 8 ayrı bölgede alımlarını sürdüren TMO’nun 9. alım noktasını 10 Temmuz da Sulakyurt’ta açacağı belirtildi.

 

Rekoltenin iyi seviyede olduğunu, dönüm başına 300 Kg ile 500 Kg arasında verim alındığına işaret eden Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, ürünlerin sam ve süne nedeniyle protein değerini kaybettiğini bunun da ister istemez fiyatlara yansıdığına dikkat çekti. Başkan Sümer “Bu yıl Kırıkkale yöresi yağışları geç aldı. Yağışların hububat çiçekteyken yağması proteinlerin düşük olmasına sebebiyet verdi. Rekoltede sıkıntı yok ancak ürünlerin yüzde 90’ı yemlik vasfında. Bu durum üreticiyi üzmüştür. Üretici rekolteden memnun ancak, fiyattan memnun değil” diye konuştu.

 

Diğer taraftan TMO’nun alımlarda randevulu sisteme geçmesi geçmiş yıllarda yaşanan uzun kuyrukların da önüne geçmiş oldu. Ürününü TMO’ya verebilmek için günlerce sırada beklemek zorunda kalan üreticiler aldıkları randevu sistemi sayesinde bu çileden de kurtulmuş oldu. Alımlar konusunda bilgi veren TMO Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen Şuana kadar 30 bin ton alım gerçekleştirdik. Bu yıl hasat edilen hububatların protein değerleri havaların aşırı sıcak gitmesi, erken olgunlaşma yağmurların geç yağması nedeniyle proteinde düşüklük var” ifadesini kullandı.

 

Belen “Yağışlar bölgesel olduğu için iyisi de var, kalitesiz üründe. Süne tahribatı normal, Ortalama yüzde 2 seviyesinde. TMO önlerinde araç kuyruğu yok, üretici ürününü aynı gün satabiliyor. Üretici getirdiği gün satmanın sevincini yaşıyor. Düşük vasıflı buğday: 620 kr, Anadolu kırmızı sert ve beyaz buğday 720 kr ve diğer kırmızı ve beyaz buğday: 685 kr. Bu fiyatlar müdahil alım fiyatları olup, buğdayın kalitesine göre fiyatlar yükselmekte” dedi.