Akreditasyon Ve Kalite
Geri

Kalite Yönetim Sistemi


SO 9001 2015 Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 9001 2015 Belgesi Nedir?

ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi şirketlerin firmaların ve organizasyonların Yönetim Sistemlerini; sistematik, kuralları tanımlı,  tanımlanan kurallara bağlı , tanımlanan kuraların çağın gereği şekilde revize edildiği ve uygulanarak sürekliliğinin sağlandığı şekilde yürüttüklerinin delili olarak bağımsız bir şekilde 3. Taraflarca denetlenip ispatlanması sonucu aldıkları sertifikasyona ISO 9001 2015 Belgesi denir.

ISO 9001 2015 Belgesi Ne İşe Yarar ?

Öncelike şunu belirtelim ISO 9001 2015 Belgesi Ne İşe Yarar sorusuna verilecek en güzel cevap  ISO 9001 2015 Belgesi duvara asılacak bir belge değildir. Şirketinizinde Kalite Yönetim sisteminin işlettiğini gösterir bir belgedir.
Ürüne veya hizmete verilen bir belge dersek yanlış olur. Şirketlerin veya kurumların sistemlerine verilen bir belgedir. Buradan anlamamız gereken sadece ürün veya hizmetle ilgilenmez şirketin bütün faaliyetlerini satış, satınalma, insan kaynakları, iletişim, dokümantasyon, sevkiyat, üst yönetimin değerlendirmeleri, müşteri memnuniyeti, tasarım ve geliştirme, vb bütün faaliyetleri ilgilendiren bir sistem kalite belgesidir. Bütün bu faaliyetlerde kalite ve iyileştirme istemektedir. Bunun için proses süreç yaklaşımını baz alır. 

Kalite Yönetim Sistemi Nedir ?

Müşterinin beklentisinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm birimlerin ve faaliyetlerin gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan bir yönetim anlayışıdır. Müşteri tarafından tanımlanan kaliteye öncelik verilerek kuruluşun ürün ve hizmetleri yanında yönetiminin de kalitesini ve verimliliğini artırmayı hedefleyen bir yönetim uygulamasıdır.

 Özetle

Yukarıdaki açıklamadan görüldüğü gibi, kalite, kesin hatlarıyla tanımlanmalı ve ürün ve hizmetlerin özünde yer almalıdır, Muayene yöntemleriyle kaliteyi sağlamak mümkün değildir. Muayene yöntemleri uygun olmayan ürün hizmetleri tespit etmeye yarar, hataların ortaya çıkmasını engelleyemez. Hâlbuki esas amaç ilk defada ve her zaman doğru işi yapmaktır. Hatalar, verimsizliğe ve ürün maliyetlerinin artmasına yol açacaktır.