EKMEĞİNİ İSRAF ETME

03 Haziran 2019
1045 - Kişi Okudu

İnsanlık tarihine eşit bir serüveni olan ekmek, insanlığın en ortak besin maddelerinin başında yer almaktadır. Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, yılardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle ekmeğin beslenmemizdeki önemi daha da fazladır. Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; Türkiye'de temel besin, ekmek ve diğer tahıl ürünleridir ve günlük enerjinin ortalama %44'ü sadece ekmekten, %58'i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır.


Tahıla dayalı beslenmenin hakim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretilmekte, üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyar adeti tüketilmekte 4 milyar adeti ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba uğratmaktadır. Dünyada açlıktan bir yılda 10 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Çöpe atılan ekmeğin bir yıldaki buğday olarak karşılığı 542 bin ton olup, Kırıkkale ilimizin 2 yıllık buğday üretimine denk gelmektedir. Yine yapılan bu araştırmada bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1.5 milyar TL’dir yani eski parayla değeri 1.5 katrilyondur. Bu 1.5 milyar ile her ay 275 TL burs alan öğrencilerimizden yaklaşık 6 milyonuna burs verilebilir.


Dinimizde israfı yasaklamıştır. İsrafın kötülüğünü göstermek için, Allahü teâlâ Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor ki “Yiyin, için, fakat israf etmeyin! Allahü teâlâ israf edenleri elbette sevmez. (Araf 31). Kırıkkale olarak bizler israfın önüne geçmeliyiz.

 

EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN ALINACAK TEDBİRLER
Ekmekte Maya önemli bir unsur. Hazır maya kullanıldığında ekmek iki gün içerisinde küflenmektedir. Oysa tabi maya ile yapılan ekmek uzun süre küflenmeden kalabilmektedir.

Büyük ekmek imalatı yerine, gobit türü ekmek imalatı yapılmalıdır. Bu tür ekmekler lokantalarda, tatil kampları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında kullanılarak israfın önlenmesine katkı sunmalıdır.
İsrafın önlenmesi aileden başlayıp okullarda da eğitim olarak öğrencilere eğitimler verilmelidir.
Fırınlar ihtiyaç fazlası ekmek üretiminden uzak durmalıdır.
İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı,
Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır.
Toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi,
Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi,